Актуальні питання щодо вступу з тимчасово окупованої території 2020


Питання:

Доброго дня. Цього року хочу вступати до Львівського Національного Університету імені Івана Франка, але при ньому немає освітнього центру Крим - Україна. Чи запровадять його цього року? Або чи можна вступити до цього університету через інший освітній центр у Львові? Дякую

Відповідь:

Вступ до закладу вищої освіти за спрощеною процедурою можливий через освітній центр, який діє при ньому. Так як зміни до Закону України "Про вищу освіту" в частині передбачення можливості спрощеного вступу до всіх закладів вищої освіти нещодавно набрали чинності, наразі розробляються зміни до Умов прийому до закладів вищої освіти, якими буде передбачена можливість такого спрощеного вступу.

Згідно з прийнятим Законом, спрощений вступ цього року буде можливий (зокрема до Львівського Національного Університету імені Івана Франка), проте варто дочекатися змін до Умов прийому, над якими зараз працює Міністерство освіти і науки України, і моніторити сайт МОН з офіційною інформацією. 


Питання:

Доброго дня! 

Мене дуже турбує питання, чи можу я поступити в магістратуру без ЗНО? Я тільки отримала диплом бакалавра в ТНУ ім. Вернадського в Києві. Зараз знаходжусь дома в Криму і не можу поїхати на здачу іспитів, тому що в Києві можливо (точної інформації я не знайшла) я повинна знаходитись на самоізоляції 2 тижні, а в Криму, коли повернусь, повинна бути 2 тижні в обсерваторі. 

Відповідь:

Вступ на магістратуру можливий лише через здачу ЗНО. Якщо цього року Ви не встигли, чи не змогли приїхати на основну сесію, у вересні-жовтні (точна дата наразі невідома, слідкуйте за оновленнями на сайті Українського центру оцінювання якості освіти), відбудеться спеціально організована сесія єдиного вступного іспиту (ЄВІ) для тих, хто через поважні причини не зміг здати основну сесію.

Щодо самоізоляції. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 392, не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, зокрема, учасники зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою.


Питання:

Доброго ранку. Маю таке питання. Я живу у Криму, навчався дистанційно у херсонському центрі освіти молоді та дорослих, так що маю український атестат. Я хочу вступити до НМУ ім. Богомольця за квотою 2, склавши вступний іспит (без ЗНО). Я написав до приймальної комісії НМУ і мені відповіли, що я зобов'язаний ОСОБИСТО подати документи, а іспити будуть як мінімум через 5 днів після подачі. Я чув, що тим, хто їде скласти іспити, не потрібна самоізоляція. Але ж я у такому випадку, власне, я буду їхати подавати документи, а не писати іспити. Тоді мені потрібне буде 2 тижні сидіти на самоізоляції. Боюсь, що у такому випадку не встигну скласти іспити у термін. Чи можлива дистанційна подача документів або в'їзд для подання документів без самоізоляції?

Відповідь:

Так, дійсно, вступ через освітні центри за спрощеною процедурою та подача документів відбуваються особисто, дистанційна процедура подачі документів не передбачена.

Їхатимете Ви не лише подавати документи, а й здавати іспити, адже окрім того, що у Вас є атестат, Ви маєте здати вступний іспит, який визначить заклад освіти, який Ви обрали для вступу.

Щодо самоізоляції. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 392, не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, зокрема, учасники зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою.  Тому:

1) подача документів здійснюється лише особисто;

2) в'їзд без самоізоляції можливий, для цього потрібно звернутися до відповідного освітньго центру (телефоном або на офіційну електронну адресу) з проханням надіслати Вам запрошення, яке стане підставою звільнення Вас від самоізоляції.


Питання:

Як бути з цьогорічним призовом до армії?

Відповідь:

У зв'язку з карантином, який було введено в Україні через поширення пандемії COVID-19, весняний призов до армії перенесено на травень-липень 2020 р. – розпорядження Уряду №179-р від 26.02.2020 року (зі змінами від 15.04.2020). Важливо, що пунктом 5 цього документа визначено, що громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Щодо випускників коледжів та університетів, то Міністерством освіти і науки спільно з Офісом Президента та Генеральним штабом напрацьовані рішення, що дозволять їм, у разі бажання продовжити навчання за наступним ступенем освіти, отримати відстрочку від весняного призову.

Міністерство освіти і науки надало відповідні роз’яснення Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

Більше тут: https://bit.ly/2Wqp9YV


Нагадуємо, що відповіді на ці та інші питання Ви можете отримати наступними засобами зв'язку:

Гаряча лінія МОН 0 800 50 45 70

Урядовий контактний центр 1545

Для вступників з ТОТ 0 800 50 44 25

Також можна отримати допомогу он-лайн на офіційному веб-сайті МОН або написавши на електронну адресу: vstup2020@mon.gov.ua